Wat gebeurt er wanneer je huilt?

Tranen zijn meer dan druppels die uit onze ogen vloeien. Ze vormen het resultaat van een complex proces in ons lichaam.

Wanneer we overweldigd worden door emoties, worden onze hersenen geactiveerd en sturen ze signalen naar ons autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze lichaamsfuncties. Dit proces kan leiden tot een verhoogde hartslag en ademhaling.

Tegelijkertijd worden specifieke stoffen vrijgegeven die onze klieren, waaronder de traanklieren, stimuleren om meer vocht te produceren. Wanneer dit vocht zich ophoopt in onze ogen, ontstaan tranen. Interessant genoeg bevatten tranen verschillende chemische samenstellingen, afhankelijk van de oorzaak van het huilen. Er zijn tranen van emotie, tranen van reflex en tranen die ons oog simpelweg vochtig houden.

 

Het is goed om te huilen

Maar waarom is het goed om te huilen? Huilen fungeert als een mechanisme voor emotionele opluchting. Het helpt stress en spanning te verminderen en kan een gevoel van opluchting en kalmte teweegbrengen. Huilen is dus een natuurlijke manier om emotioneel evenwicht te herstellen. Dus laat die tranen vloeien, zonder schaamte

Merk je dat je veel emoties hebt opgekropt, maar dat ze er niet uitkomen? Een massage kan veel los maken. In letterlijke en figuurlijke zin. Een oncologisch massagetherapeut kan op zo’n moment veel voor je betekenen. Zonder oordeel.  Soms met tranen, soms zonder tranen. (bron: rbcz.nu)