Spataderen en nu ook kanker?

Spataderen had je al, je was er al een beetje aan gewend eigenlijk. Deze zijn geleidelijk aan ontstaan, eerst zag je wel wat van die blauwe adertjes lopen. En aan het einde van de dag en zeker ’s avonds was je je er altijd al wel bewust van dat je benen had om zo maar te zeggen. Je voelde ze gewoon voortdurend. Soms had je wat dikkere voeten en enkels doordat je vocht vasthield, de andere keer gewoon hele zware vermoeide benen, of in de avond kramp. Ja achteraf denk je ik had er toen wat mee moeten doen, maar het was toen nog niet zo erg dat je hier aan wilde laten behandelen.

Maar nu is alles anders geworden want je hebt nu de diagnose borstkanker gekregen. Nou dan staat de wereld echt op zijn kop. Dingen waar je je voorheen zo druk over kon maken zijn nu ineens minder belangrijk geworden. Je hebt al behandelingen ondergaan. En je merkt dat je last krijgt van die behandelingen. Je hebt minder energie en het lijkt wel of je ook meer last krijgt van je benen. Terwijl toch de behandelingen gericht zijn op de borstkanker.


Hoe kan dit ontstaan?

Een normale bloedcirculatie zorgt er voor dat in jouw lichaam alle nodige voedingstoffen verspreid worden via je slagaders en afvalstoffen afgevoerd worden via je aders. En het lymfestelsel zorgt ervoor dat bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt en de afvalstoffen uit de lymfeklieren worden gefilterd. Ook deze afvalstoffen worden opgenomen in je bloedbaan en zo verder afgevoerd.

Hoge druk op de ader
Een spatader is een ader die wijder is geworden waardoor er geen goede doorstroming van het bloed is. En als er geen goede doorstroming is dan hoopt het bloed zich op in de ader. Gevolg is dat er meer druk op de betreffende ader komt te staan en deze nog wijder wordt en je daardoor klachten als pijnlijke benen, kramp, onrustige benen en vermoeide benen zult ontwikkelen.

Maar als de (spat) ader volloopt en er geen goede doorstroming is dan heeft dat ook consequenties voor de afvoer van afvalstoffen uit je lymfestelsel. De lymfeklieren kunnen dan de afvalstoffen wel afgeven aan de ader maar deze worden niet meer afgevoerd. Het gevolg is dan dat het lymfevocht (de afvalstoffen) zich dan ook ophopen… En dan ontstaat er een steeds groter wordende spatader met de bijbehorende klachten.

Veel spanning op je benen
En dat zorgt bijvoorbeeld voor extra klachten zoals pijnlijke gewrichten en zwelling. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen door te zorgen voor een goede circulatie van het bloed. En daarmee samenhangend een goede afvoer van de afvalstoffen uit je lymfesysteem. En hier kan ik je bij helpen.
Ik ben een spatadertherapeut en heb ook de extra trainingen gevolgd om iemand met kanker op een verantwoorde en veilige manier te mogen masseren. Belangrijk om in gedachten te houden: het is afhankelijk van welke vorm van kanker jij hebt, welke behandelingen etc. maar vaak kan ik de massage ook combineren met extra aandacht voor je benen. In een vrijblijvend gesprek kan ik direct aangeven wat er wel of niet mogelijk is.

Als je op dit moment last hebt van vocht vasthouden, waar dan ook in je lijf en je bent nu in behandeling is altijd het advies om contact op te nemen met jouw arts of case manager.