Omschakelen van overleven naar diepe ontspanning

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt gebeurt er van alles. Onderzoeken, behandelingen etc. etc. Je wil er alles aan doen om te zorgen dat je hier door heen komt. Je lijf schakelt dan automatisch over op het sympatische zenuwstelsel.

Overlevingsmodus
Je zenuwstelsel bestaat min of meer uit 2 delen. Het ene deel: het sympatische zenuwstelsel zorgt er voor dat je lijf in actie komt. Je kunt extra goed opletten en je spieren staan steeds onder spanning zodat je direct kunt reageren als het nodig is. Populair gezegd: je lijf staat steeds aan. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je alle dingen die gebeuren zo goed mogelijk kunt volhouden. Je staat ook echt in de overlevingsmodus, de zogenaamde vecht/vlucht reactie.

Ontspanningsmodus
Het andere deel van je zenuwstelsel bestaat uit het parasympatische deel. Dit deel zorgt voor ontspanning. Je wordt wat loom en moe, je spieren kunnen even loslaten. Je lijf gaat van de “aan-stand” min of meer naar de “uit-stand”. Nu kan je lijf rusten en herstellen.

En dat is ook precies wat er gebeurt tijdens een massage gegeven door een massagetherapeut die speciaal opgeleid is om mensen met kanker te mogen masseren. Je weet dat je kunt vertrouwen op de deskundigheid van deze therapeut. Er wordt rekening gehouden met de mogelijke bijwerkingen van de behandelingen die je nu ondergaat of die je hebt gehad.

Omschakelen
Juist daardoor kun jij even uitrusten. Je hoeft even niet meer aan te staan en op te letten. Je mag voelen en ervaren hoe het is om aangeraakt te worden met zorg en aandacht en zonder medisch -technisch doel. Er moet even helemaal niks. Op deze manier wordt jouw parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Je lijf krijgt de kans om te herstellen. Je kunt omschakelen van overleven naar diepe ontspanning.