Masseren 1 dag na een operatie

Tijdens de training massage bij kanker mocht ik stage lopen in het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven. Dit is een ziekenhuis wat zich gespecialiseerd heeft in alle zorg rondom borstkanker en borstzorg. Ik mocht daar massages geven aan patiënten die op dat moment een chemobehandeling kregen op de dagbehandeling of opgenomen waren.

Op de verpleegafdeling lag een mevrouw die de dag ervoor geopereerd was. Haar beide borsten waren een paar weken geleden preventief verwijderd. En mevrouw was opnieuw opgenomen aangezien er vervelende complicaties waren opgetreden. Een nieuwe operatie was het gevolg en mevrouw  had veel pijn. De verpleegkundige had haar uitgelegd dat juist op zo’n moment een massage heel fijn kan zijn. Deze mevrouw wilde dit wel eens proberen.  Dus de verpleegkundige vroeg of ik naar haar toe wilde gaan. En natuurlijk wilde ik dat…

 

Preventief opereren
Toen ik bij mevrouw op haar kamer kwam heeft ze mij eerst haar verhaal verteld. Haar moeder was op 36 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Haar moeder was draagster van het BRCA1 gen. En uit onderzoek was gebleken dat deze mevrouw ( de dochter) ook een gen mutatie had. Dus een hogere kans op kanker. Ze vertelde dat het een moeilijke beslissing was geweest maar dat ze nu, juist nu ze zelf ook 36 jaar was besloten had om haar borsten preventief te laten verwijderen. Ze zei, ik heb een fantastische stiefmoeder gehad, maar nu ik zelf kinderen heb merk ik dat ik het steeds moeilijker vind dat ik ben opgegroeid zonder mijn moeder. Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat mijn kinderen niet hetzelfde overkomt.

 

Wederzijds respect
Nou poe daar stond ik dan, te luisteren naar haar indrukwekkende verhaal. En met de voorbeelden  van alledaagse situaties uit haar jeugd,  gingen mijn gedachten naar mijn eigen moeder en onze kinderen. Die kwam wel even binnen. Dat vertelde ik ook aan haar en ook hoe veel respect ik had voor haar keuze. Mevrouw zei toen, ik vind het fijn dat ik aan je kan zien dat het je raakt. Niet dat ik daar op uit ben of zo, en ik ben zeker ook niet zielig maar ik kan wel zien hoe betrokken of jij bent. Jij doet dit werk niet omdat het moet maar je bent echt oprecht. En dat kan ik enorm waarderen. Daar heb ik dan weer respect voor.

Ja en dat klopt als een bus!  Maar goed ik ben hier voor jou zei ik toen, dus laat mij weten waar jij nu behoefte aan hebt. Jouw luisterend oor vind ik al heel fijn zei ze toen. Maar misschien dat jij me wil masseren zodat ik iets meer kan ontspannen. Ik ben gewoon heel moe maar kan niet echt slapen. Er is zoveel gebeurd en aan de hand. En ik heb gewoon heel veel pijn. Als dat nou eens iets minder kon worden…

 

Diepe ontspanning
Ik ben toen samen met haar met behulp van kussens eerst eens op zoek gegaan naar een prettige houding voor haar. Een extra kussen onder haar hoofd, een kussen onder haar knieën en onder haar enkels. Alles was er op gericht om te zorgen dat zij zich ondersteund voelde, en toch comfortabel kon liggen.  Nadat dit gefixt was ben ik gestart met de massage. Hele langzame zachte aanrakingen. En bij elke aanraking zag ik haar steeds wat verder weg zakken. In een hele diepe ontspanning. Ik blijf het heel bijzonder vinden de kracht van een zachte massage. Ondanks het gepiep van de infuuspomp , en de omgevingsgeluiden kon mevrouw zich helemaal overgeven aan de massage. Toen ik stopte met masseren deed ze haar ogen open en zei heel zachtjes: dank je wel. Ik heb haar toegedekt en heb de kamer verlaten zodat zij heerlijk kon nasoezen van deze massage. Zo gegund!