Massage tijdens chemo, een moment van ontspanning

Tijdens de specialisatietraining massage bij kanker mocht ik meelopen in het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven. Dit is een ziekenhuis wat zich gespecialiseerd heeft in alle zorg rondom borstkanker en borstzorg. Ik mocht daar massages geven aan patiënten die op dat moment een chemobehandeling kregen op de dagbehandeling of opgenomen waren.

Natuurlijk heb ik al wel de nodige ervaring en masseer ik al vele jaren. Daardoor weet ik wat de kracht is van een massage die gegeven wordt vanuit oprechte aandacht en zorg. Maar daar in het Alexander Monro ziekenhuis kwam het voor mij allemaal samen.

 

Moeder en dochter
Ze was de eerste patiënte die ik mocht masseren, een jonge vrouw 33 jaar met een jong gezin. Haar moeder was bij haar ter ondersteuning. Haar moeder had een aantal jaren geleden ook de diagnose borstkanker gehad en wist daarom precies wat haar dochter moest doorstaan. En vergis je niet, wat het alleen al doet met jou als moeder om je dochter in deze situatie te zien. Laat staan dat je het ook zelf hebt ondervonden.

Haar moeder wist hoe haar dochter op dit moment er aan toe was en had zelf goede ervaringen met massage in haar periode van behandelingen. Dat was de reden dat deze moeder speciaal gevraagd had aan een verpleegkundige om een massage voor haar dochter. Het liefst op de dagbehandeling omdat haar dochter juist daar altijd zo gespannen was.  Zo kwam ik dus bij haar: Marion ( gefingeerde naam).  Marion had de diagnose borstkanker gekregen en was nu bezig met chemotherapiebehandelingen. Er wachtte nog een borst besparende operatie op haar. En ze had veel last van de bijwerkingen van de chemo.

 

Zachte lichte aanrakingen
Na met haar te hebben overlegd ben ik gestart met haar voeten vast te houden. Mijn handen omvatten haar voeten en terwijl ik dat deed vroeg ik haar om haar ogen te sluiten. Om zo zich te kunnen focussen op mijn handen. Na een paar minuten zag ik dat ze wat meer achterover ging liggen in haar behandelstoel. Van de gespannen alerte houding ging ze naar iets meer ontspanning in haar hele houding. Heel rustig  ging ik verder om haar voeten en onderbenen te masseren. Heel zachtjes, lichte aanrakingen met oprechte aandacht zonder enige druk.

En terwijl ik zo bezig was zag ik vanuit mijn ooghoek haar moeder zitten. Ze zat muisstil en ik zag tranen over haar wang biggelen. De moeder zag net als ik dat haar dochter in slaap was gevallen. Na beide voeten en benen gemasseerd te hebben heb ik Marion toegedekt en ben stilzwijgend naast haar moeder gaan zitten. Marion bleef rustig ontspannen slapen. Haar moeder pakte mijn hand en kneep eventjes in mijn hand. We keken naar elkaar, en die blik in de ogen van haar!!  Daar sprak zoveel dankbaarheid uit! Het was zo’n bijzonder moment. Zo hebben wij nog even stilzwijgend naast elkaar gezeten, samen kijkend naar Marion die eindelijk even op adem kon komen.

Dit moment, deze massage op die dag heeft op mij veel indruk gemaakt. Het verhaal van Marion, de uitwerking van de massage. Maar zeker ook haar moeder. Ik vind het fijn om te kunnen zien dat mijn massage even een moment van ontspanning heeft kunnen brengen. En deze ervaring neem ik mee in al mijn toekomstige massages.