Hoe een schildklierziekte veel rust en tevredenheid kan brengen!

Zaterdag 25 mei 2019 ben ik naar een schildkliercongres geweest. Deze werd georganiseerd door de Schildklier Organisatie Nederland (SON). Een super interessante dag!

Maar ook confronterend: als je bedenkt hoe groot het verschil is in kwaliteit van leven tussen mensen die schildklierhormoon moeten gebruiken en tussen mensen die dat niet nodig  hebben. Bijgevoegd bij dit verhaal heb ik foto’s geplaatst van dat congres waaronder een foto  met de resultaten van een onderzoek uitgevoerd in het UMCG Groningen. En gepresenteerd door dhr. H.J. Smid van ZonMW.

Dan rijst natuurlijk de vraag: Wat is kwaliteit van leven? Voor de ene mens is dit heel anders dan de andere mens.

Zo  gingen mijn gedachten over mijn kwaliteit van leven. Hoe is dat voor mij? Ik moet zeggen, ik ben best tevreden. Jazeker heb ik ook schildklierklachten. Ik kan er zo een hele rij opnoemen . Jazeker heb ik ook de oogziekte van Graves. Ook hier ondervind ik dagelijks de gevolgen van. Maar dit alles heeft mij ook veel goeds gebracht. Ik ben me veel bewuster van wat ik doe. De dingen die ik doe, doe ik met aandacht en zorg. Als ik deze ziekte niet had gekregen had ik nooit de stap durven nemen om een eigen praktijk op te starten! En hoe leuk vind ik  het om te werken in mijn eigen bedrijf!  Het woord werken is niet echt op zijn plaats, ik zie het gewoon als echt in contact zijn met mensen. Hun verhalen te horen maar vooral ook een luisterend oor te kunnen zijn. Om mensen te kunnen zien. In hun kracht,  maar  ook in hun ziek zijn, in hun boosheid  en soms ook  verdriet.  En hoe mooi is het om te zien wat het voor iemand betekent om aandacht te hebben voor wat er nog meer is. Een mens bestaat uit zoveel meer als die ene klacht die soms zo overheerst!

Voor mij zijn die klachten die ik  zelf ervaar helpend. Helpend in de zin van het helpt mij te herinneren soms even stil te staan. En te genieten van al het moois om mij heen. Mijn prachtige gezin waar ik apetrots op ben. De fijne omgeving waar ik woon. De rust en de ruimte die ik daardoor ervaar.  En die klachten helpen mij om mij weer bewust te worden om keuzes te maken. Voor mij betekent dat om te luisteren naar mijn lijf. En dan te doen wat voor mijn lijf goed voelt.

 

Om met Franciscus van Assisi te spreken:

  • Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
  • Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
  • Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien

Dit is natuurlijk mijn persoonlijke verhaal.  Maar misschien kan ik jou ook helpen om eens te luisteren naar wat jouw  lijf te vertellen heeft. Om je weer eens bewust te worden van jouw lijf, en ook echte aandacht te hebben voor je lijf. Want vanuit aandacht, betrokkenheid en echt contact ontstaat ruimte voor innerlijke rust en tevredenheid.