Heb jij ook last van hoofdpijn, een zere nek, of schouders?

Heel vervelend, zeker nu mijn praktijk gedeeltelijk nog gesloten is , en ik niet voor verlichting kan zorgen door je te masseren. Maar ik heb nu wel andere tips die je kunnen helpen:

Hoofdpijn, pijn in je nek, schouders en armen worden nog al eens veroorzaakt door een triggerpoint/spierknoop  die tussen je schouderbladen ligt.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoop, wat zich niet ontspant en steeds strak aangespannen blijft. In een normale ruststand is een spier niet uitgerekt maar ook niet samengetrokken. Als er een triggerpoint in de spier zit, dan is er op de plek van de triggerpoint steeds een verhoogde spanning, waardoor dat gedeelte zich verkrampt. Deze verkramping belemmert de doorbloeding. Aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof neemt af en afvalstoffen worden slechter afgevoerd. En er ontstaat een verdikking. Deze verdikking drukt weer op de omliggende zenuwuiteinden. En dat veroorzaakt die pijn die je voelt op die plek, maar ook op alle weefsels en spieren wat daar om heen ligt. Daarnaast gaat een spier zich verkorten, waardoor je minder makkelijk gaat bewegen. Andere spieren moeten harder aan het werk,  en worden meer belast. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het vervelende is wel dat een triggerpoint in een spier klachten kan veroorzaken op de plek zelf maar zeker ook op andere plaatsen. Zo dus ook hoofdpijn etc. kan veroorzaken.

Signaal van je lijf!

Als onderstaande tips niet voor verlichting zorgen ,  of als je al wat  langer last hebt van deze klachten dan kan het zo zijn dat er wat anders aan de hand is. Zo kunnen triggerpoints ook veroorzaakt worden, of in stand worden  gehouden door een ‘geestelijke verkramping’. Klinkt misschien vreemd, maar lichaam en geest beïnvloeden elkaar altijd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan als je ergens tegenop ziet , hoe je dat kunt voelen als een knoop in je maag.

Misschien loop je steeds op je tenen om te voldoen aan de verwachtingen van een ander. Of stel je  zoveel eisen aan je zelf? Wil je alles perfect doen, en houd je veel ballen tegelijk in de lucht?  Dat vraagt veel van je lijf. Op alle vlakken, mentaal, emotioneel en door de wisselwerking van lichaam en geest uiteindelijk ook fysiek. Kan het zijn dat jouw triggerpoint een signaal is van je lijf? Massagetherapie kan heel behulpzaam zijn, om daar achter te komen. Ik als massagetherapeut ga samen met jou op zoek naar wat de reden is van die steeds terugkerende hoofdpijn. Of van die zere nek of schouders. Zodat je leert de taal van je lijf te verstaan.

Ondanks de huidige lock down kan ik je daar nu zeker ook bij ondersteunen. In mijn praktijkruimte kunnen we voldoende afstand houden, en door middel van andere technieken , buiten massages om zorgen voor bewustwording en vaak ook klachtenvermindering. Wil je hier meer over weten, bel me even of stuur een mailtje.

Wat kun je nu zelf doen?

  • Probeer niet lang achtereen in een en dezelfde houding te zitten, of te staan. Wissel je houding af.
  • Rek de spieren in je nek, schouders en bovenarm Dit kan al door als je rechtop zit of staat, je hoofd opzij te laten hangen. Klinkt gek maar ik bedoel dat dan je oor dichter bij je schouder komt, zonder dat je je arm en schouder omhoog trekt. Als je dat bijvoorbeeld doet met je rechterkant: Dus rechteroor richting rechterschouder dan voel je al de rek aan de linkerkant. Dit houd je even aan. Terwijl je zo even blijft staan of blijft zitten, probeer dan heel rustig in en uit te ademen. Je zult merken dat als je jouw aandacht bij je ademhaling houdt, de rek ook wat meer afneemt.  Vervolgens leg je dan je rechterhand  (voorlangs )onder je linker oksel en duw je je linker schouder iets omhoog. Je voelt direct de    rek afnemen en het verschil tussen de spanning en ont-spanning.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur om je heen aangenaam is. Door de warmte kunnen je spieren ont-spannen. En door de warmte houd je ook de doorbloeding op peil, als je het koud hebt spannen al je spieren juist aan, bedenk maar eens hoe krampachtig of je dan zit.
  • Pak een tennisbal. Ga met de rug tegen een muur staan en houd de tennisbal tussen je schouderbladen. Ga zelf bewegen waardoor de tennisbal over de spieren tussen je schouderbladen rolt. Je kunt door er meer of minder tegen aan te leunen zelf de druk bepalen. Op deze manier masseer je de spieren in dat gebied, waardoor de spierspanning afneemt en de doorbloeding wordt versterkt. Dit kun je gerust elke dag een minuut of 10 doen.