(Examen)stress in mijn lijf.

Poe examenstress! Dat is toch al een tijdje geleden dat ik dat op deze manier heb gevoeld. Ik merk het aan het onrustiger slapen, de ongedurigheid. Alles willen onthouden. Check, check, dubbelcheck. Heb ik alles bij mij, ben ik goed voorbereid? Elke vezel in mijn lijf doet hier aan mee.

Mijn gedachten gaan in deze examenperiode regelmatig terug naar het begin van de opleiding. Dat was in september 2015. Toen ben ik begonnen aan deze opleiding tot holistisch massagetherapeut. Ik heb het eens opgezocht 157,5 lesdagen, en 857 contacturen staat er op de website van de Holos academie te lezen. En het studieniveau staat gelijk aan een hbo bachelor opleiding. Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd denk ik achteraf. Zeker niet al die ontelbare uren thuisstudie! Portfolio, APA-stijl, onderzoeksthema, en eindscriptie, allemaal woorden die ineens een andere lading voor mij hebben gekregen.

Maar goed dus 157,5 x2 = dus 315 keer in de trein zitten of ook wel eens staan. 1 Vaste dag in de week. Meerdere keren rennen om nog net die trein te halen. De NS app maar weer eens nakijken, rijdt de trein vandaag? Of zijn er te veel bladeren op de rails, zijn de rails uitgezet door de warmte o.i.d. Of net als die ene keer dat er een tragisch ongeval was gebeurd en mijn reis vanaf Utrecht centraal naar Apeldoorn Osseveld niet de geplande 46 minuten duurde maar ruim 4 uur. Hoe mooi is het dan om juist dan op zo’n moment om je heen te kijken en te zien hoe elk mens anders met een situatie omgaat. De ene moppert en vloekt en weer een ander zit druk te bellen , of staart alleen nog maar wat langer op zijn telefoon. Maar ook zijn er mensen die een praatje aanknopen met degene die naast hem of haar zit. Levensverhalen worden uitgewisseld en grote politieke problemen worden in een gesprekje van 10 minuten opgelost! Zo simpel kan het ook zijn.

Ik merk op dat juist die laatste groep mensen heel ontspannen er bij zit. Het contact met de ander en de aandacht van de ander doet goed. Samen kijken naar bepaalde dingen die er zijn geeft inzicht. Geeft een ruimer beeld van hoe een situatie kan zijn. Zo werkt het ook met massagetherapie. De aandacht van een massagetherapeut die samen met jou kijkt naar een bepaalde situatie of naar een bepaald gebied in jouw lijf wat aandacht vraagt. Bijvoorbeeld de situatie van elke keer ziek zijn als je net een paar dagen vrij bent, of die zere schouder die steeds maar weer de kop op steekt. Door een massage gegeven met aandacht kun je tot inzichten komen die je kunnen helpen om een weg te vinden hoe hier mee om te gaan. Ik als massagetherapeut reis dan een tijdje met je mee en stap in daar waar jij op dat moment bent. De ene keer duurt de reis wat langer dan de andere keer. Maar de eindbestemming zal altijd zijn weer thuiskomen bij jezelf. Met inzicht en bewustwording als medereizigers . En zoals zo vaak is de mooiste bestemming om naar toe te reizen , je eigen huis . Omdat je daar heerlijk tot rust en ontspanning kunt komen. Want vanuit aandacht, contact en bewustwording ontstaat ruimte voor innerlijke rust en tevredenheid. Vanuit deze rust en tevredenheid ga ik me nu weer voorbereiden op mijn laatste examendag. Vol vertrouwen het examen in.

En vol vertrouwen naar de toekomst!

www.gerda-oosthuizen.nl