• insuline toedienen

Controleren en prikken dagelijkse kost?

Heb jij diabetes type1? Dat heeft dan een grote invloed op je leven. Prikken, jezelf controleren, opletten op wat je eet, dosering aanpassen, structuur en regelmaat. Zomaar wat termen die voor jou dagelijkse kost zijn. Heb ik zelf diabetes? Nee dat heb ik niet, maar ik ben wel opgegroeid met diabetes. Mijn moeder had diabetes type 1, en je zou kunnen zeggen dat diabetes ook deel uitmaakte van ons gezin. Inmiddels heb ik zelf een gezin en maakt diabetes ook deel uit van mijn gezin: bij Erik (mijn echtgenoot ) is ruim 27 jaar geleden ook diabetes type 1 vastgesteld.

De wisselwerking tussen lichaam en geest is zo duidelijk aanwezig bij diabetes. Je hebt vast wel eens gemerkt als je verkouden bent, of de periodes dat je gestrest bent, hoeveel invloed dat heeft op je glucosewaarden. De bloedsuikerspiegel houdt je letterlijk een spiegel voor.

Diabetes is een chronische ziekte die nooit over zal gaan en dus altijd een deel van je leven zal uitmaken.( Er wordt veel onderzoek naar gedaan maar vooralsnog is diabetes helaas een chronische ziekte).

Je zult hier altijd rekening mee moeten houden, daar heb je geen invloed op, of een keuze in. Maar waar je wel een keuze in hebt is hoe jij voor jezelf zorgt, immers hoe stabieler of jouw glucosewaarden zijn, hoe fijner of jij je dan voelt.

Massagetherapie kan daar een belangrijk deel van zijn. Door massagetherapie kan er ruimte komen. Ruimte voor jouw gevoel; boosheid, verdriet of weerstand tegen de diabetes? Er kunnen zoveel gevoelens zijn die een rol spelen. Opgeslagen gevoelens en emoties kunnen er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet stabiel blijft waardoor je weer een hypo of hyper krijgt. Daarnaast kunnen opgekropte gevoelens zorgen voor blokkades in je lichaam. Spieren verkrampen, het zit letterlijk ‘vast ‘. Door massagetherapie kan er verzachting en aanvaarding komen. Spieren komen los en er ontstaat ont-spanning, rust en ruimte. Ont-spanning in je lijf, rust in je hoofd en ruimte om eens te voelen hoe echt met je gaat. Want ook voor jou is  zoveel meer als alleen die diabetes !

Mijn massagetherapie behandelingen worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars, vanuit de aanvullende verzekering.