Mijn praktijk gesloten, maar toch rust en ruimte ervaren!

Terwijl ik de mailtjes naar mijn cliënten stuur om iedereen op de hoogte te brengen van de tijdelijke sluiting van mijn praktijk, gaan er allerlei gedachten door mijn hoofd. Gedachten maar ook emoties. Teleurstelling : ondanks dat premier Rutte een paar weken geleden verkondigde in 1 van zijn persconferenties dat iedereen zich bewust moest zijn van wat een gezonde leefstijl voor je kan doen. Ondanks dat de regering zeer veel waarde hecht aan goede zorg aan de voorkant, dus preventief.  Ondanks dat de regering ook de waarde in zag van bewustwording, van zorg en aandacht voor jezelf is er toch voor gekozen om zoals omschreven werd, “de hele gereedschapskist leeg te maken , en om te gooien”. Boosheid is er ook: waarom bepaalde maatregelen nemen zonder dat er gekeken is naar welk effect er van te verwachten valt? Maar om zoveel mogelijk de contacten en bewegingen te beperken, in de hoop dat we dan het virus eronder krijgen, wordt o.a. mijn beroepsgroep radicaal aan de kant geschoven. Maar hebben de beleidsmakers enig idee, hoeveel bewegingen er zijn in mijn praktijk, vraag ik me dan af?

Begrip!

Maar daarnaast is er bij mij ook begrip: Hoe moeilijk is het om beleid te maken op een virus waar uiteindelijk nog zo weinig van bekend is. Hoe moeilijk is het om veel maatregelen te moeten nemen waarvan je weet dat je hopelijk 1 beroepsgroep wat verlichting kan geven, maar waarvan je ook weet dat je door deze maatregelen heel veel andere beroepsgroepen hiermee schaadt. En aan de ene kant bescherm je heel veel mensen , en zorg je dat er voor degene die ziek worden de best mogelijke zorg verleend kan worden , en aan de andere kant lopen heel veel mensen door deze maatregelen, juist tegen problemen met hun gezondheid aan. En zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal.En zo gaan mijn gedachten heen en weer en draaien mijn hersenen op volle toeren. Terwijl ik dit stukje aan het typen komen er al reacties binnen van mijn cliënten. Via de mail, app en ik wordt gebeld. Hele fijne lieve reacties, maar ook hoor en lees ik dezelfde gedachten en emoties als die er bij mij zijn. De boosheid, de teleurstelling maar zeker ook het begrip voor de maatregelen.

 

Stuurvrouw of stuurman van je gedachten

Wat ik als holistisch massagetherapeut hier aan toe wil voegen, is voel wat het doet in je lijf. Laat die emotie die er nu misschien is, ook toe. Kijk er naar, en voel wat die gedachten , die emotie, onrust, onzekerheid of wat dan ook doet in je lijf. Spannen je spieren nu aan, verkramp je als het ware in je schouders, nek of is het juist je rug die nu zo opspeelt? Nadat je dit zo gevoeld hebt probeer je dan te focussen op je ademhaling. Hoe adem je nu? Heel hoog, snel of langzaam? Het maakt helemaal niets uit, probeer er gewoon met aandacht bij te zijn. Je hoeft helemaal niets te veranderen, alleen maar met aandacht er bij te zijn. Doe dit zo een tijdje en voel dan nog eens hoe het is met die spanning in je spieren, die zere nek of schouder. En waar zijn die gedachten gebleven? Die emotie?

Dit is een stukje bewustwording d.m.v. je ademhaling waarmee je toch ook een stuurman of stuurvrouw van je eigen gedachten kunt zijn. Je gedachten, die aangestuurd worden door je geest hebben ook invloed op je lijf. Dat heb je immers net ook gevoeld door de spanning in je schouders , nek of wat je dan ook maar voelde. Probeer het maar eens uit, en kijk wat het voor jou doet. Net zo lang en net zo vaak als voor jou nodig is.

 

Meebewegen

Er zijn veel gebeurtenissen en situaties die er geweest zijn in het verleden of die er nu zijn die we niet kunnen veranderen. Maar je kunt er voor jezelf wel naar kijken, wat een bepaalde situatie voor jou en met jou doet. En daarin kun je dan een keuze maken hoe hier mee om te gaan. Het zgn. meebewegen met wat het leven voor jou in petto heeft. Voor mij telt dat ik nu gebruik ga maken van die extra vrije tijd die er nu is , door wat vaker naar buiten te gaan. Te gaan wandelen bijvoorbeeld. Nu op dit moment is het de zon ook letterlijk gelukt om door de bewolking heen te breken! Hoe toepasselijk ! Goed voor mijn lijf en zeker ook voor mijn geest. Ik ga genieten van de  omgeving waarin ik woon. De rust en de ruimte in het mooie Wilp Achterhoek. En hoop straks als ik weer cliënten mag ontvangen ook weer wat van die rust aan mijn behandelingen toe te kunnen voegen.